Måndag 11/8 (dag 1) Linköping ⇒

Strax innan klockan åtta på kvällen tog jag och Tomas på oss våra ryggsäckar och gick ner till tågstationen i Linköping, där vi hoppade på nattåget till Enafors. Vi hamnade i en liggvagn tillsammans med tre andra, men vi hade ännu inte fått helt klart för oss ifall vårt och Kajsas tåg skulle kopplas ihop i Stockholm eller inte. De andra i vår kupé såg ut att vilja lägga sig tidigt, så vi gjorde iordning bäddarna och gick och la oss innan vi fick reda på hur det låg till med Kajsas tåg. Det var ganska bekväma bäddar, men det var riktigt varmt och skakade en hel del så jag lyckades inte sova så mycket.

Tisdag 12/8 (dag 2) ⇒ Enafors ⇒ Storulvån

Kajsa diskar. Kajsa och Stina på toppen av Getryggen.
Kajsa och Stina på tåget. Kajsa och Tomas med utsikt från Getryggen. Mat på Storulvån.

Vi gick upp klockan åtta och packade ihop bäddarna. Därefter kom Kajsa som hade letat rätt på vår vagn och vi tog oss tillsammans till restaurangvagnen för att äta frukost. Under natten hade vårt tåg blivit en timme försenat på grund av att ett godståg framför oss hade fått problem.

Strax efter tio var vi framme i Enafors och vi kunde kliva av tåget och gå bort till bussen som stod och väntade. Vädret var soligt och fint och efter att ha åkt 30 minuter var vi framme i Storulvån där vi skulle stanna fram tills nästa morgon. Renen Leif stod strax brevid entrén, men han brydde sig inte speciellt mycket om allt folk som steg av bussen. Leif är tydligen en vild ren som ofta brukar hålla till kring stationen under somrarna, men som under resten av året lever som en vanlig ren i flock.

Eftersom att det var bra väder bestämde vi oss för att lämna det mesta av vår packning på fjällstationen och göra en dagstur till toppen av Getryggen, det vill säga fjället strax brevid Storulvån. Vi följde stigen som började strax brevid stationen och gick uppåt ett tag innan vi började leta efter en bäck där vi kunde laga till lunchen vi tagit med oss. Tomas hade tagit med sig matkonserver medan jag och Kajsa hade satsat på lättare alternativ, så Tomas fick stå för den första lunchen bestående av potatismos, köttbullar, te och kex. Efter att vi diskat fortsatte vi uppåt förbi en renflock. Det var fortfarande bra väder, men i horisonten började det synas det en hel del gråa moln. Vi hörde inget åskmuller eller såg några blixtrar, så vi bestämde oss för att fortsätta upp till toppen. Den sista biten var rätt stenig och det fanns även en del snö kvar på vissa ställen, men utsikten var riktigt bra åt alla håll. Samtidigt som vi kom upp till toppen började det regna, så vi stannade inte mer än ett par minuter. De gråa molnen som vi sett tidigare visade sig innehålla både regn, blåst, hagel och åska, så vi tog oss ner så snabbt som det bara gick för att komma ifrån åskan. Då vi kom tillbaks till Storulvån, checkade vi in och letade rätt på ett torkrum till våra blöta kläder. Därefter kändes det lagom ansträngande att testa fjällstationens bastu.

Kvällsmaten serverades klockan sju i resturangen och bestod av gravad renfilé, öring, entrecote, bröd med olika spännande pålägg och creme catalan med fruktsallad och te till efterrätt. Mums! Efter maten var det inte så mycket mer att göra än att ta oss tillbaks till vårt rum och sova.

Onsdag 13/8 (dag 3) Storulvån ⇒ Gåsen

Kajsa på väg till Gåsen. Tomas och Kajsa hämtar vatten.
På väg till Gåsen. Tomas på väg till Gåsen. Raststuga på väg till Gåsen.

Strax efter sju gick vi upp efter att ha legat och dragit oss ett tag. I resturangen var frukostbuffén uppdukad med massvis med olika saker att välja på, men jag var fortfarande ganska mätt efter gårdagens mat. Efter frukosten packade vi ihop våra saker och städade rummet och innan vi kom iväg var klockan redan tio. Vi passade på att väga våra ryggsäckar på vågen som fanns utanför entrén. Min och Kajsas vägde måttliga 13.5 kilo medan Tomas vägde 20 kilo.

Vädret var ganska grått, men det regnade i alla fall inte. Första biten av dagens vandring gick över en liten sankmark innan vi kom fram till en grusväg som gick längs med en å. Efter ett tag gick vi ner till ån för att ta en kort paus. Därefter tog vi oss över ett lite mindre vattendrag som flöt ihop med ån och vidare längs med en stig över sankmarker och genom fjällbjörkskog. Vi hittade inget bra ställe för lunchpaus så vi fortsatte tills vi kom fram till en raststuga för att slippa mygg och regn. Där lagade vi till kycklinggryta på stormköket vi hade med oss. Efter ett tag fick vi besök i raststugan av tre andra som också skulle äta mat. Vi kom till raststugan strax efter två och då vi ätit färdigt och diskat upptäckte vi att vår lunchpaus hade blivit hela två timmar lång. Ojdå! Efter maten gick det konstant uppför ända fram tills dess att vi kom fram till Gåsenstugorna. Eftersom att vi kom iväg ganska sent på morgonen och vår lunchpaus blev så lång var klockan redan efter sex då vi kom fram.

Vi letade rätt på ett ledigt fyrbäddsrum och lastade in våra saker innan vi letade rätt på stugvärden och betalade för rummet. Gåsen stugorna saknade elektricitet och dricksvatten fick man hämta direkt från en bäck strax utanför. Vattnet i bäcken var iskallt och det var fullt tillräckligt att ha händerna i vattnet den korta stund som behövdes för att fylla på våra vattenflaskor. Ingen av oss kände för att testa den ouppvärmda utomhusduschen då vi misstänkte att den inte var mycket varmare än vattnet i bäcken. Till kvällsmat lagade vi sedan till vår medhavda gulasch i det gemensamma köket. Vi diskade sedan och gick och lade oss bortåt halv tio.

Torsdag 14/8 (dag 4) Gåsen ⇒ Helags

På väg till Helags. Kajsa och Tomas äter mat.
Stina serverar mat. På väg till Helags. Tomas vadar.

Då vi steg upp var det sex grader varmt ute och duggregn ute. Till frukost lagade vi till blåbärssoppa och åt den tillsammans med hårda mackor med mjukost. Vi gjorde iordning rummet och begav oss iväg klockan nio.

Det var ganska ruggigt väder och stigen vi följde gick uppåt och nedåt om vart annat. Efter ett tag slutade det att regna och mitt på dagen stannade vi vid en liten å för att äta soppa med persikohalvor och te till efterrätt. Sedan diskade vi och fortsatte vandringen mot Helags. Det började regna allt mer då vi gick uppför den sista långa backen till fjällstationen, så efter vi kom fram och fått vårt rum så var det skönt att byta om till torra kläder. Därefter gick vi och duschade och badade bastu. Riktigt skönt efter att ha varit ute i regnet! Efteråt var det dags för kvällsmat bestående av sallad, köttfärssås, pasta med riven ost och inlagd frukt och grädde till efterrätt. Skönt att slippa laga mat! Innan vi gick tillbaks till rummet kollade vi på morgondagens väderprognos. Den förutspådde att det skulle bli en grad varmt och snö. Burr! Gick och lade oss strax efter nio.

Fredag 15/8 (dag 5) Helags ⇒ Sylarna

Renar.
Renar. På väg till Sylarna.
På väg till Sylarna. På väg till Sylarna.

Gick upp vid sju. Vädret såg bättre ut än befarat, fem grader och lätta moln. Vi gick till Storstugan och åt frukost bestående av yoghurt, flingor, mackor, te och juice. Strax efter nio kom iväg efter att ha packat och städat.

Dagens vandring skulle vara mestadels flack och vi började gå längs med Helagsfjället. Vandringen gick som tidigare längs med små stigar med spångar över blöta partier. Vi fortsatte mot Sylarna och gick i samma fart som två personer med två hundar. En av hundarna var iförd en liten hundoverall. Ungefär halvvägs stannade vi för att fixa lunch. Vi stannade lite mer en en timme och fixade iordning soppa med mackor och te vid en liten å innan vi fortsatte. Under vandringen passerade renar lite här och där. Solen kom fram och vi passerade nedanför Hammaren, där det fanns ett stort fält med snö som gick hela vägen ner mot en liten sjö. Det stod en kille och fiskade i sjön och tydligen fanns det mycket fisk där eftersom att vi senare såg att han hade med sig fisk tillbaka. Vi bestämde oss för att ta den kortaste vägen till Sylarnas fjällstation över Herrklumpen. En ganska brant och lång uppförsbacke blev det innan vi kunde ta oss den sista biten nedåt.

Vi checkade in halv sex och gick sedan och duschade och badade bastu innan vi gick och köpte pytt i panna med bacon och ägg för att laga till. Strax efter åtta gick vi och lyssnade på en genomgång av olika turer kring Sylarna innan vi anmälde oss till morgondagens tur till toppen av Sylarna. Därfter packade vi inför morgondagen och gick och lade oss vid tio.

Lördag 16/8 (dag 6) Sylarna

Sylarna.
Storsylen. Stina och Kajsa på toppen av Sylarna.
På toppen av Storsylen. På väg ned från Storsylen.

Då vi steg upp klockan sju var vädret var soligt och fint, precis som utlovats i gårdagens väderprognos. Vi gick och åt frukost i matsalen och därefter gjorde vi oss iordning och fixade matsäck inför dagens tur.

Klockan nio träffade vi guiden och de andra som skulle med upp till toppen. I början av turen gick det svagt uppåt, men det blev varmt i alla fall eftersom att solen sken. Vi genade sedan över ett snöfält innan vi tog oss upp till Pyramidens topp. Därefter fortsatte vi sedan uppåt i stenigare terräng innan vi gick över traversen mot syltoppen. Vi stannade och åt vår medhavda lunch med utsikt över syltoppen, Norge och resten av fjällmassivet. Vi lämnade packningen och tog oss upp den sista steniga biten till toppen där vi stannade ett tag för att kolla på utsikten och ta kort. Sedan gick vi tillbaks och plockade upp packningen innan vi tog oss ned en annan men lika stenig väg fram till ett snöfält. Snön lutade brant nedåt, men den var hård så man kunde antingen ta sig ned genom att kana på fötterna eller rumpan. Jag valde att ta på mig regnbyxorna och sätta mig i snön och glida nedåt. Man fick upp en ordentlig fart, så man fick till att bromsa med händer och fötter innan snön tog slut och övergick i stenblock igen. Efter en liten bit i stenig terräng kom vi till ytterligare ett snöfält som var flackare än det föregående. Jag försökte glida på fötterna, men det slutade med att jag välte och gled vidare helt okontrollerat liggandes på rygg. Efter att ha kommit upp på fötter igen, fortsatte vi ut på samma stig som vi tog oss upp längs med tidigare på dagen och vid halv fyra var vi åter igen tillbaks till Sylarnas fjällstation.

Vi gick och duschade och badade bastu innan vi införskaffade dagens mat som fick bli chili con carne med bulgur. Efter maten fixade vi iordning kaffe och te och gick in på vårt rum för att äta chips och godis samtidigt som vi spelade kasta gris.

Söndag 17/8 (dag 7) Sylarna ⇒ Blåhammaren

Sylarna. På väg mot Blåhammaren.
Kajsa vilar. Tomas kollar utsikten. Blåhammaren.

Gick till matsalen och åt frukostbuffé och kom iväg strax efter nio. Vädret var fortfarande bra även om det var lite mer moln än dagen innan. Första delen av dagens vandring var lätt utan speciellt mycket uppför och nerför. Vi stannade mitt på dagen för att äta rödbetssoppa och de bröd som Tomas släpat med sig under hela turen. Efter maten fortsatte vi uppåt mot Blåhammaren och efter en bit såg vi de första fjällbjörkarna på flera dagar. Vi började närma oss Blåhammaren tidigt på eftermiddagen, men eftersom att det var varmt och skönt i solen passade vi på och ligga och slöa i solen en timme eller så innan vi gick den sista biten. Även denna dag passade vi på att bada bastu innan det var dags för kvällsmaten. Redan då vi bokade rummen hade vi bokat in oss på trerättersmiddagen med tillhörande dryckespaket som serverades på kvällen. Det kändes ganska lustigt då alla middagsgästerna kommer insläntrandes i vandringsklädsel och blir serverade riktigt fin mat och dryck av finklädd personal. Middagen var jättegod även om Kajsa beklagade sig efteråt över att ha ätit alldeles för mycket potatismos. Vi gick och lade oss kring nio.

Måndag 18/8 (dag 8) Blåhammaren ⇒ Storulvån ⇒ Enafors

På väg tillbaks till Storulvån.

Vädret hade slagit om under natten och då vi vaknade ösregnade och blåste det. Frukosten var smaskig med hemmagjord müsli, nybakat bröd, Blåhammarens egna teblandning och mycket mer. Kajsa var fortfarande jättemätt efter gårdagens potatismos och nöjde sig med lite mackor. Efter att ha packat ihop våra saker påbörjade vi dagens vandring på 12 kilometer till Storulvån. Tomas gjorde ett tappert försök att använda sitt paraply, men det dröjde inte länge innan han gav upp och fick byta om till regnkläder på grund av den kraftiga blåsten. Eftersom att vädret var så pass dåligt gick vi snabbt utan onödiga uppehåll. Vi stannade bara en kort stund i en raststuga för att ta en kort paus. Brevid raststugan rann en å som vi skulle passera, men allt regn hade gjort att vattnet hade stigit så att det inte syntes vart det var möjligt att passera. Efter en stunds funderande såg vi att några som gick en bit framför oss såg ut att gå på vattenytan på väg mot andra sidan, så när vi kollade lite noggrannare såg vi de platta stenar som var utplacerade där man kunde ta sig över. Allt eftersom att vi fortsatte avtog blåsten och även regnet, men trots det var vi alla rätt blöta när vi till sist kom fram till Storulvån. Väl framme var det skönt att ta en varm dusch och byta om till torra kläder. Därefter gick vi och åt lunchbuffé i matsalen i väntan på att det vi skulle bli upplockade av bussen som skulle ta oss till tågstationen i Enafors. Strax innan fem klev vi på bussen och påbörjade resan hem.

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!